Jules Verne had het er al over: energie opwekken uit oceanen. Bluerise wil deze Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) op grote schaal op de markt brengen.

Berend Jan Kleute (29) is co-founder en CTO van Bluerise. Al tijdens zijn studie Werktuigbouwkunde (TU Delft) richtte hij zich op duurzame energie. ‘De zeeën zijn een soort natuurlijke batterij.’

Energie uit de oceaan halen: hoe doe je dworking principle NED1at?

‘Met het temperatuurverschil tussen warm oppervlaktewater (25-30°C) en koud diepzeewater (5°C) kan
elektriciteit opgewekt worden. Dit volgens het principe van een omgekeerde warmtepomp: in een gesloten circuit wordt een koudemiddel rondgepompt. In een deel van het systeem laat je het middel met hulp van de warmte van het oppervlaktewater expanderen, goed voor een druk waarmee een turbine wordt aangedreven. Daarna wordt het koudemiddel weer afgekoeld en in de vloeibare fase gebracht met koud zeewater dat vanaf een kilometer diepte wordt opgepompt. De zeewaterpompen vragen zo’n 30 procent van de opgewekte energie. De rest wordt geleverd aan het elektriciteitsnet.’

Werkt de technologie overal?

‘Voor een goede werking is minimaal 20°C temperatuurverschil nodig. In tropische gebieden – rond de evenaar, in de Caraïben en de Pacific – is het verschil het grootst. Aan die kusten wonen zo’n miljard mensen die deze ‘oceaanenergie’ zouden kunnen gebruiken. Daarnaast kunnen ze hiermee worden voorzien van andere producten, zoals drinkwater – ontzilt zeewater – en koeling door diepzeewater, Seawater Air Conditioning (SWAC), in plaats van koeling op elektriciteit. We zien ook mogelijkheden om met deze techniek de agricultuur, met name de teelt in kassen, een boost te geven. De SWAC-technologie kan helpen de kassen te koelen. Daarvoor werken we samen met PRIVA, een partij die klimaatgestuurde kassen ontwikkelt.’

OTEC resource (2)OTEC projects

Waar staan jullie nu?

‘We hebben op kleine schaal gedemonstreerd dat de technologie werkt en klaar is om op te schalen. Momenteel bouwen we aan een pilotproject bij Curaçao Airport. Voor ons is dat een belangrijke showcase. Het kan de grootste worden van de handvol pilot installaties die tot nu toe wereldwijd zijn gebouwd. Bluerise wil de technologie als eerste bedrijf ter wereld commercieel maken. De verwachtingen zijn positief, over 2-3 jaar zou de pilot succesvol moeten opereren. We willen doorgroeien naar een 2,5 MW OTEC-installatie, vervolgens naar 10 MW en zo door. Om een idee te geven van de schaalgrootte: Curaçao verbruikt gemiddeld zo’n 100 megawatt. We zouden dit volledig met OTEC kunnen opwekken. In de tropen zien we de energievraag sterk groeien. Daarnaast zijn veel landen daar afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Dat maakt ze kwetsbaar. Een transitie naar lokaal en duurzaam geproduceerde, betrouwbare energie is hier alleen al daarom noodzakelijk. Daarnaast kom je bij commerciële productie met OTEC uit op een prijs die beneden de huidige elektriciteitsprijs ligt.’

Welke voordelen heeft OTEC verder?

‘Uniek is de continue productie van elektriciteit, dag en nacht, het hele jaar door. In feite fungeren de oceanen als zonnecollector, als natuurlijke batterij. Er zit door zonne-instraling ontzaglijk veel  energie in opgeslagen, meer dan 7 terawatt. Dat is drie keer meer dan de huidige mondiale elektriciteitsbehoefte. Daarnaast heeft OTEC nauwelijks ruimte op land nodig, wat zeker op eilanden belangrijk is. Kortom: OTEC kan een essentiële bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame energiemix.’

www.bluerise.nl

Dit artikel is verschenen in Milieumagazine 10-2015.