Sustainer Homes gaat een stap verder dan ‘alleen’ energieneutraal wonen. Deze containerwoningen zijn zelfvoorzienend en kunnen overal ter wereld staan.

Gert van Vugt (26) is co-founder van Sustainer Homes. Hij koopt oude zeecontainers op en maakt er woningen van die geen gas-, water- of elektriciteitsaansluiting nodig hebben. De woningen van 30 m2 zijn van alle gemakken voorzien. “Er is zelfs een vaatwasser.”

Hoe is het idee ontstaan?

“Ik zat samen met één van de co-founders op het terras met een biertje, toen we een verhuiswagen langs zagen rijden. Zou het niet mooi zijn om daar een tiny home in te bouwen, bedachten we. Een volledig onafhankelijke woning, waarmee je door het hele land zou kunnen rijden. Het idee liet ons niet los. Met een team van twee sociologen, een milieutechnoloog en een sustainable architect kreeg het plan verder vorm. Op een zeecontainer past precies het aantal zonnepanelen waarmee een tweepersoonshuishouden zich van elektriciteit kan voorzien. De stopcontacten leveren 230 volt. Een warmtepomp houdt de container koel in de zomer en verwarmt hem in de winter.”

En waar komt het water vandaan?

“Via een goot op het dak wordt regenwater naar opvangbakken geleid. Het drinkwater gaat door een reverse osmosis-filter. De bewoners kunnen iedere dag douchen: we hebben twintig jaar aan weerdata geanalyseerd, om zeker te weten dat de container dat gebruik aankan. Verder heeft de woning een composttoilet. De urine wordt apart afgevoerd, de uitwerpselen worden gecomposteerd. Na enkele maanden is het potgrond.”

Wat zijn de knelpunten van off-grid wonen?

“December en januari zijn lastig. Die maanden wekt de container – met hulp van twee windmolens – net genoeg op om comfortabel te kunnen leven. Terwijl je in de zomer genoeg elektriciteit ‘over’ hebt om er bijvoorbeeld een elektrische auto op te laten rijden. In samenwerking met Eneco zoeken we naar systemen waarmee ’s winters nog meer energie bespaard kan worden.”

Wat zijn de milieuvoordelen?Woonkamer vanaf slaapkamer

“Dit gaat verder dan energieneutraal wonen. Bewoners van een energieneutrale woning moeten in de winter alsnog met gas bijspringen. Onze wooncontainers hebben geen aggregaat, we maken op geen enkele manier gebruik van
fossiele brandstoffen. We laten zien dat het mogelijk is om eenSAM_3972 zelfvoorzienend huis te maken, zonder in te leveren op wooncomfort. De Sustainer Home heeft zelfs een vaatwasser! De containers kunnen waar ook ter wereld geplaatst worden, zelfs in hele warme gebieden. Met genoeg energie kun je zelfs condens uit de lucht halen.”

Wie is jullie doelgroep?

“Op korte termijn zijn dat toeristen, mensen die willen ervaren hoe het is om off-grid te leven. We zijn met verschillende gemeenten (o.a. Amsterdam, Utrecht, Almere) in gesprek over toepassingen, ook als starterswoningen, op braakliggend gebied.”

Met één prototype? 

“Dat gaan we de komende maanden testen en perfectioneren. Ik slaap er zelf regelmatig, en we houden er kantoor. Begin 2016 gaan de Sustainer Homes de markt op. De prijzen gaan van €70.000 tot €80.000. We kunnen de containers modulair produceren. In minder dan twee weken kunnen we een volledige woning bouwen.”

sustainerhomes.nl

 

Dit artikel is verschenen in Milieumagazine 8-2015.