Jan Portheine (23) studeerde Bouwkunde aan de TU Delft. Hij is het creatieve brein achter KarTent, een duurzaam alternatief voor de wegwerpfestivaltent. Zijn KarTent is namelijk – jawel – van karton en kan na drie dagen feesten gewoon bij het oud papier. Grote festivals als Mysteryland en Appelpop omarmen zijn uitvinding.

Je bent pas net afgestudeerd, toch?

“Klopt, midden juli. Mijn afstudeJan Portheineerproject ging over een kartonnen strandhuis, mijn scriptie over de mogelijkheden van het materiaal karton. De meeste mensen denken bij karton aan verhuisdozen en verpakkingen. Terwijl het zoveel meer potentie heeft! Na het strandhuis wilde ik iets leukers maken op een nieuwe locatie. Toen stuitte ik op het probleem van wegwerpfestivaltenten. Alleen al in Nederland worden er 25.000 tenten op de campings achtergelaten. Een gigantische afvalberg. Zo ontstond het idee om een kartonnen tent te maken. Hij is eenvoudig te recyclen: je gooit hem gewoon bij het oud papier. Karton kan in principe oneindig gerecycled worden, al neemt de kwaliteit per ronde af. Van drie KarTenten kunnen we ongeveer twee nieuwe maken. Daarnaast kost de productie van een KarTent een vijfde van de energie die voor een nylon tent gebruikt wordt. Dit is een schatting die we hebben gemaakt op basis van eigen onderzoek.”

Waar staan jullie nu?

“Toen we in maart begonnen, werd de KarTent nog niet zo serieus genomen. Een waterdichte tent van karton? De doorbraak kwam na een item van Radio 2, over de KarTent en de julistorm. De tent overleefde code rood en bleef binnenin droog. Mensen zagen dat ons verhaal klopte. Daarna is het snel gegaan. De eerste 250 exemplaren zijn er al doorheen. Inmiddels tonen ook de grote festivals interesse. We zijn in onderhandeling met Appelpop en Grolsch voor een gesponsorde ‘kartonnen camping’ met drieduizend tenten (ten tijde van het interview, red.). De KarTent is aantrekkelijk voor sponsors, omdat we hem met ecoprint kunnen bedrukken. De prijs van een gesponsorde tent kan fors omlaag. Een reguliere KarTent kost nu €35, een gesponsorde kan voor €15 euro of minder weg. Mensen kun hun eigen KarTent bestellen voor de festivals waar wij al staan. Wij zetten hem voor je klaar en halen ‘m na afloop weg. Aan particuliere verkoop doen we nog niet. Het kost €160 om hem los op te sturen, vanwege de afmetingen (240x160x140 cm). Behalve met  festivals zijn we in gesprek met campings. Daarvoor experimenteren we met modellen met een coating die gedurende het seizoen verdwijnt. Al gaat onze voorkeur uit naar honderd procent karton. Ik zie nog veel meer mogelijkheden. Wellicht kunnen de tenten ook gebruikt worden voor vluchtelingenkampen.”

Wat maakt de KarTent aantrekkelijk voor festivalorganisatoren?

“Alleen al aan het schoonmaken van het campingterrein is Lowlands ongeveer twee ton kwijt. Het afval moet verzameld, gescheiden en verwerkt worden. Hoeveel zou het schelen als alles gewoon bij het oud papier kon? Mijn streven is een volledig kartonnen camping. We kijken nu naar mogelijkheden voor kartonnen vierpersoonstenten, tafels en stoelen. Voor Appelpop is het ideaal dat ze een groot deel van de camping nu naar eigen behoefte kunnen inrichten. Zo blijft er ruimte voor vluchtroutes in geval van brand.”

Lijkt me niet ideaal op een kartonnen camping.

“We hebben het getest. Wat blijkt? Een nylon tent ontvlamt sneller. Je bent vanuit de KarTent ook sneller buiten en loopt niet het risico om in je vlucht over een scheerlijn te struikelen. De KarTent heeft nog meer voordelen voor de gebruikers. Anders dan in andere tenten blijft het ’s ochtends donker binnen. Het materiaal isoleert ook goed; je kunt je roes uitslapen  zonder uit je tent gebrand te worden.”

De KarTent stond in de zomer van 2015 o.a. op Welcome To The Village, Mysteryland, Into The Great Wide Open en Appelpop.

 www.kartent.nl

Dit artikel is verschenen in Milieumagazine 8-2015.