Utrecht is een nieuw poppodium rijker. En wát voor een podium – Houtzaagmolen de Ster, een monumentale molen waar nog altijd iedere zaterdag bomen tot planken worden gezaagd. In het verleden vonden er van tijd tot tijd al optredens plaats. Begin dit jaar werd programmeur Iris Vos aangesteld om De Ster definitief op de culturele kaart te zetten. 3voor12/Utrecht zocht haar op voor een praatje en een rondleiding.

Molen de Ster is een verborgen parel in Lombok. Zo’n plek die iedere buurtbewoner wel kent, maar waarvan weinigen weten dat je er ook in mag. Dat gold in ieder geval voor freelance ondernemer en Kanaalstraat-bewoonster Iris Vos (27). “Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst de molen binnen. Mijn eerste gedachte? Wauw, dit is gaaf! Zit dit naast mijn huis?”

Even een stukje geschiedenis. De Ster is in 1739 gebouwd. De windmolen maakt onderdeel uit van het gelijknamige molenerf, wat verder uit een molenaarswoning, onderkomens voor de knechten en een aantal loodsen bestaat. Het is het enige compleet bewaard gebleven houtzaagmolenerf van Nederland. Nu zitten er een kinderboerderij, dagopvang en ateliers – en met ingang van 2015 ook een poppodium.

houtzaagmolen-de-ster-iris-vos-1houtzaagmolen-de-ster-iris-vos-6

Een plek voor heel Utrecht

Vos zag meteen potentie. “Ik ben altijd op zoek naar bijzondere plaatsen voor evenementen. In 2011 deed ik dat al met Daklava, een festival op de dakterrassen en balkons van een huizenblok in Nieuw Engeland. Het was mijn bedoeling om de mensen uit de buurt samen te brengen. Dat heb ik ook met de molen voor ogen. Dit moet een plek voor heel Utrecht worden, met de focus op lokale initiatieven en bands.”

Voor iedere groep, ongeacht leeftijd of achtergrond, is er wat wils op het programma te vinden. “We hebben de Brommerbios, de Vorlesebühne, dansworkshops en Poules et Boules (jeu de boules spelen op het erf, red.). Aankomende zaterdag vindt de tweede editie van Woodlum Festival plaats.” Ze vindt het belangrijk dat de acts laagdrempelig zijn. “Voor de Brommerbios geldt het pay-what-you-want-principe, sommige concerten zijn gratis.”

Via een ophaalburg

Steeds meer grote namen weten de Ster te vinden. Zo stonden Blue GrassBoogiemen en Awkward I onlangs op de planken. Kan elke band in de molen spelen? “De artiesten die hier optreden spelen semi-akoestisch, want het geluid mag niet te hard. Singer-songwriters en meer ingetogen bands passen hier erg goed. Nu De Ster als podium meer bekendheid begint te krijgen, hoef ik zelf nauwelijks nog op zoek.” Lachend: “Alleen vandaag had ik al zeven nieuwe e-mails! Ze komen voornamelijk van artiesten die een tour langs bijzondere locaties plannen.”

De entree alleen al, vertelt ze enthousiast. “Je komt het terrein op via een ophaalbrug. Ik bedoel maar – hoe vaak ga je over een ophaalburg naar een concert? De molen zelf heeft de sfeer van een zolderkamer. Het is knus, er mogen maximaal 125 mensen in. Je zit midden tussen de houtzaagmachines. Tijdens optredens klimt iedereen overal in. Dat mag ook! De molen is nog steeds in gebruik, het is geen museum.”

houtzaagmolen-de-ster-iris-vos-3houtzaagmolen-de-ster-iris-vos-4

Molen-battles

De molenaars – acht in totaal, onder leiding van Piet van Os – denken actief met haar mee. Vos is altijd op zoek naar manieren om de molen in de programmering te betrekken. “Laatst hadden we een bonte avond, de Crazy Molenshow, met stand-up comedy, interviews en een quiz over de geschiedenis van De Ster. Tijdens de Culturele Zondagen organiseren de molenaars battles voor het publiek. Wie het snelst kan zagen, dat soort dingen. De bezoekers vinden het oer-Hollandse karakter van molen erg leuk. Hier komen twee werelden samen.”

Dit artikel is gepubliceerd op 3voor12/Utrecht. Foto’s: Raymond Dekker