Het Europees Parlement bindt de strijd aan met de plastic soep. Op dinsdag werd een voorstel aangenomen dat het gebruik van plastic tasjes drastisch terug moet dringen. De Deense rapporteur Margrete Auken spreekt van een ‘historische dag’. “We hebben een belangrijke stap gezet.”

De nieuwe regels laten lidstaten de keus tussen twee opties: óf ze nemen maatregelen zodat het jaarlijkse gebruik van lichtgewicht plastic tasjes per inwoner niet hoger is dan negentig in 2019 en veertig in 2025, óf ze voeren voor 2018 een verplichte vergoeding in voor plastic tasjes. Er wordt een uitzondering gemaakt voor tasjes met een wanddikte van maximaal 15 micron, de ultradunne tasjes die op de groente- en fruitafdeling worden aangeboden.

Auken ziet de plastic tas als hét symbool voor de wegwerpmaatschappij. “In 2010 werden er honderd miljard stuks geproduceerd, waarvan er acht miljard als afval eindigden. Deze afvalstroom eindigt vaak in de zee. Zeventig procent van het afval in oceanen is plastic. Zeventig procent daarvan bestaat uit tasjes. Preventie is in dit geval vele malen effectiever dan recycling.” Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) reageert verheugd: “Dit is een goed voorbeeld van een succesvolle Europese aanpak. Een simpele oplossing voor een groot milieuprobleem.”

In 2010 werden er honderd miljard stuks geproduceerd, waarvan er acht miljard als afval eindigden

In Nederland zijn gratis plastic tasjes met ingang van 2016 verboden. Rijst de vraag: hoe handhaaf je een dergelijk verbod? Gerbrandy: “Ik verwacht niet dat er controle nodig zal zijn. Uiteindelijk verdienen winkeliers aan de maatregel – ze besparen op jaarbasis honderden euro’s.” Duidelijke communicatie naar retailer en consument is echter essentieel. “Als je het probleem inzichtelijk maakt, reageren mensen vaak begripvol. Zeker, het verbod eist een andere mindset. Daar staat tegenover dat er veel steun is voor duurzaamheidsinitiatieven. Het draagvlak onder de bevolking is groot.”

De VVD doet het verbod af als ‘Europese betutteling’. “Zo zie ik dat absoluut niet”, zegt Gerbrandy. “Plastic zwerfafval is een grensoverschrijdend probleem. Dankzij de grote rivieren krijgt Nederland, als laatste halte voor de Noordzee, plastic vanuit heel Europa te verwerken. Dit voorstel is ook goed nieuws voor onze waterschappen.”

(Milieu Compact, editie mei 2015 / Foto: Wilke Wittebrood)